Za tajemstvím školních svačin

Za tajemstvím školních svačin

Dovolím si Vám citovat pasáž z doporučeného učiva Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, z článku „Člověk a jeho zdraví“. Rámcový vzdělávací program je základním doporučením ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro učitele při plnění vzdělávacích obsahů učiva. Podrobně je zde psáno o péči o zdraví, o zdravé výživě, tedy o denním režimu, pitném režimu, pohybovém režimu a zdravé stravě školních dětí. Právě o zdravé stravě ve školách bych Vás chtěla informovat.

Z celorepublikového průzkumu, uspořádaného Fórem zdravé výživy a Odbornou kardiologickou společností, bylo zjištěno, že více než třetina školáků v České republice před odchodem do školy nesnídá. Ke svačině má více než 50 % dětí sladkosti nebo bílé pečivo, naproti tomu zeleninu svačí pouze 10 % školáků. V tomto průzkumu je též konstatováno, že školy se při sestavování jídelníčku sice povinně řídí tzv. spotřebním košíkem, který nařizuje, kolik potravin mají děti na den dostat – maso, mléko, ovoce a zelenina, cukr a tuk. Problémem jsou ale návyky dětí, které z domova znají mnohdy jen hranolky či pizzu, a tzv. „normální“ jídlo pak ve školní jídelně odmítají.

Podle doporučení odborníků je třeba v jídelníčku dětí i dospělých omezit příjem potravin s vysokým obsahem živočišných tuků, např. tučná masa, uzeniny, máslo, sádlo, tavené sýry, konzervované potraviny atd. Jídelníček by měl naopak obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, kvalitního libového masa (drůbež, ryby) a více rostlinných tuků a olejů oproti živočišným.

Z výzkumu vyplývá, že děti mají snídat. Nastartuje se tak jejich den a doplní si úbytek tekutin po noční pauze. Vedle správného stravování je třeba, jako součást zdravého životního stylu, zařadit také pravidelný pohyb, který napomáhá udržovat fyzické zdraví i psychickou pohodu. Optimální počet jídel je 5 – 6 menších porcí za den. Tímto způsobem se rovná výdej energie příjmu energie a tělo pak nemá potřebu si její část ukládat do zásoby.

Důležitá je pro školní děti svačina. Svačina má být nedílnou součástí denního stravovacího režimu. Měla by tvořit asi 15% z celkového denního příjmu energie. Bylo prokázáno, že děti, které ve škole pravidelně svačí, jsou pozornější a učení jim jde celkově lépe, než-li dětem bez svačiny.

Většinou nám děti, které nemají svačinu vůbec, říkají, že rodiče nemají čas jim svačinu připravit. V nejhorším případě pak děti od nich dostanou na nákup svačiny peníze a pak pojídají bagety s majonézou, sladké pečivo nebo sladkosti, například housku s čokoládou nebo slané tyčinky se sýrem, přeslazené limonády, jako sprite, fantu či koncentrované džusy, apod. Pokud si dá dítě jednu takovou vydatnou svačinu, přijme zhruba stejné množství energie, které odpovídá obědu. Nadváha a obezita pak na sebe nedají dlouho čekat.

Co podporují odborníci ve výživě ke svačině dětí ve škole a my, učitelé, vidíme u dětí při svačině jen velice zřídka?

Doporučení odborníků

  • Celozrnný chléb s rostlinným tukem (např. Rama), šunka, rajče.
  • Rohlík s rostlinným tukem (např.Rama), tvaroh s jahodami, pomeranč.
  • Musli, ovocná přesnídávka.
  • Houska s pórkovou pomazánkou, banán.
  • Pečivo s rostlinným tukem.
  • Šunka, tvrdý sýr.
  • Tvaroh.
  • Jogurt, ovocná přesnídávka.
  • Pomazánky, toasty.
  • Ovoce, zelenina.
  • Dostatek neslazených tekutin.

Rodiče, máte zdravotní stav svých dětí ve svých rukou. Stav chrupu Vašich dětí je mnohdy vizitkou Vašich stravovacích návyků.

Únor 2007
Mgr. Lucie Randulová